Tälläisen ohjetta olen kaivannut pitkään. Löytyi samaiselta talteen otetulta sivulta kuin tuo yrttinen juurespiirakka. Eli ohje Pirkasta. Tätä ei tehdäkään ensimmäisellä kertaa ihan hetkessä. Juuri täytyy tehdä muhimaan pariksi päiväksi, jonka jälkeen voidaan leipä aloitta tekemään. Juurta otetaan pakkaseen talteen, jotta seuraavalla kerralla pääsee heti siitä leipomaan (ja silloin otetaan myös talteen jne..)

 

2 leipää

get.gws&w=pirkka&q=1&id=pv00c025&f=ktun

Ainekset:


 

Päivä 1: juuri
2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl ruisjauhoja
Päivä 2 tai 3: juuren elvytys
5 dl vettä
10 g tuorehiivaa
5 dl ruisjauhoja
Leipätaikina
10 g tuorehiivaa
1 rkl siirappia tai hunajaa
2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä tai mantelirouhetta
4-5 dl hiivaleipävehnäjauhoja

 

1. Sekoita jogurtti ja ruisjauhot kulhossa. Anna juuren seistä peitettynä huoneenlämmössä 1?2 vuorokautta. Sekoita joitain kertoja hapattamisen aikana.

2. Lisää juureen kylmä vesi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää ruisjauhot. Hapata huoneenlämmössä peitettynä 12?18 tuntia. Sekoita välillä.

3. Ota taikinajuurta 2 dl pakastimeen seuraavaa leipomiskertaa varten. Näin voit seuraavalla kerralla sulattaa valmiin juuren ja jatkaa leipomista juuren elvytyksestä.

4. Lisää loppujuureen murennettu hiiva, siirappi, suola, ruisjauhot, kaurahiutaleet ja auringonkukansiemenet. Alusta hiivaleipävehnäjauhot vähitellen taikinaan. Taikina on raskas,hieman ruisleipätaikinaa muistuttava. Taikina saa jäädä käteen tarttuvaksi. Anna taikinan kohota noin 40 minuuttia leivinliinalla peitettynä, esimerkiksi lämpimässä vesialtaassa.

3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Jaa taikina 2 osaan ja leivo limpuiksi. Ripottele leivinpöydälle auringonkukansiemeniä ja pyöräytä lopuksi leivän pinta siemenissä. Anna leipien kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 20?30 minuuttia.

4. Paista leipiä 225-asteisen uunin alatasolla 15 minuuttia. Alenna lämpöä 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia.